Asil Dövme Laboratuvar
1. Laboratuvar Uygulamalarımız
1.1 – Kimyasal Analiz
Ürünlerimizde kullanılan düşük alaşımlı çeliklerin yapısındaki 16 elementin kompozisyonu Spektral Analiz Cihazı ile kimyasal olarak analiz edilir. Temin edilen tüm çeliklerden giriş kontrol aşamasında numune alınarak yapılan kimyasal analiz işlemi sonucunda çelişin kimyasal kompozisyonunun şartnamelerimize uygunluşu kontrol edilir.
1.2 – Jominy Testi
Sertleşebilirlik şartı olan çeliklerin giriş kontrolu aşamasında jominy testi yapılır.Bu test için alınan numune çelik, jominy testinden önce normalizasyon işlemi uygulanır. DIN 50191 standartına göre yapılan jominy testi sonucunda çeliğin sertleşebilirliğinin şartnamelerimize uygunlugu kontrol edilir.
1.3 – Mikro Temizlik Testi
Müşteri talebi halinde, ASTM E 45 ve SEP 1570-71 standartlarına göre hazırlanan numuneler için x100 büyütmeli mikroskopta, AMS 2301 standartına göre hazırlanan numuneler için Manyetik Çatlak Kontrolu Tezgahında mikro temizlik analizi yapılır. Bu işlem sonucunda çeliğin mikro temizliğinin şartnamelerimize uygunluşu kontrol edilir.
1.4 – Makro Temizlik / Mavi Kırılganlık Testi
Müşteri talebi halinde, SEP 1584 standartına göre hazırlanan numunelerde makro temizlik testi yapılır. Bu işlem sonucunda çeliğin makro temizliğinin şartnamelerimize uygunluğu kontrol edilir.
1.5 – Tane Büyüklügü Testi
Müşteri talebi halinde, temin edilen çelik hammaddesi ile dövme, ısıl işlem veya indüksiyon sertleştirme prosesi sonrasında malzemede ve yarı mamulde oluşan Ostenit tane boyutu, ASTM E 112 standartına göre kontrol edilir. Tane büyüklüğü, tane sınırlarını oksitleme veya Mc.Quaid Ehn metotlarından biri uygulanarak tespit edilir.
1.6 – Dövülebilirlik Testi
Temin edilen çeliğin, Parsan Çelik Teknik Genel şartnamesine göre dövme işlemine uygunluğunu tespit etmek amacıyla, malzemeden çıkarılan numuneler dövme atölyesinde sıcak ezme işlemine tabi tutulur ve ezilen numunelerde yarılma, çatlama ve herhangi bir süreksizlik olup olmadığı kontrol edilir.
1.7 – Çekme Testi
Müsteri talebi halinde, temin edilen çelikten vey a üründen, müsteri sartnamesinin veya standartlarin belirttigi bölgeden çikartilan ve ASTM E 8, DIN 50125 veya JIS standartlarina göre hazirlanan çekme test numunelerine çekme testi uygulanir ve sonuçlar kontrol edilir.
1.8 – Darbe Çentik Testi
Müsteri talebi halinde, temin edilen çelikten veya üründen, müsteri sartnamesinin veya standartlarin belirttigi bölgeden çikartilan ve DIN 50115 standartina göre hazirlanan ISO-V veya ISO-U numuneleri Darbe Çentik Test Cihazinda teste tabi tutulur, sonuçlar bilgisayar ortaminda raporlanir ve kontrol edilir.
1.9 – Dekarbürizasyon Testi
Müsteri talebi halinde, temin edilen çelik hammaddesi ile dövme, isil islem veya indüksiyon sertlestirme prosesi sonrasinda malzemede veya yari ürün yüzeyinde olusan dekarbürizasyon derinligi kimyasal analiz, mikroyapi analizi veya sertlik ölçümü metotlari ile ölçülür ve kontrol edilir.
1.10 – Mikroyapi Testi
Izotermik tavlama yapilan ürünlerde ve müsteri talebi halinde, temin edilen çelik hammaddesi ile dövme, isil islem veya indüksiyon sertlestirme prosesi sonrasinda malzeme veya yari ürünün mikroyapisi mikroskopta kontrol edilir.
1.11 – Sertlik Testi
Isil islem ve indüksiyon sertlestirme prosesi sonrasinda yari üründen çikarilan numunelerin yüzeyinde ve çekirdek bölgesinde sertlik ölçümleri yapilir. Ayrica sementasyon veya indüksiyon sertlestirme prosesinden sonra olusan efektif sertlik derinligi ölçümleri yapilir.
1.12 – Makro Daglama Testi
Temin edilen çeligin iç bölgesinde, döküm veya haddeleme sirasinda olusabilecek, bosluk, yirtilma, segregasyon, yildizlasma v.s. gibi hatalar, ASTME 381 standartina göre makro daglama metodu ile analiz ve kontrol edilir. Ayrica dövülen parçalarda lif akisi uygunlugunun tespiti için makro daglama testi yapilir ve kontrol edilir.